Din grânarul Europei, România a ajuns Cenușăreasa Europei. Fermierii noștri nu primesc tractoare moderne de la vreo zână pentru că nimeni nu mai crede în povești. Petre Daea ar fi putut să îi ajute, dar i-a mâncat cormoranul tema pentru Comisia Europeană. Acum, toate speranțele agricultorilor stau în puterea de convingere a lui Ciucă și Iohannis în fața liderilor europeni. Și, poate pentru prima dată, România nu mai este copilul sărac și obraznic al Europei.
Poate ați uitat, dar România, sub doamna Dăncilă, a avut președinția Consiliului Uniunii Europene. Cât de bine s-a descurcat? Atât de bine încât n-am făcut niciun pas în față pentru Schengen. Atât de bine încât până și cei din ALDE, partenerii de coaliției de atunci ai PSD-ului, au recunoscut că România „nu este pregătită să preia președinția de Consiliului UE” – preluare care, apropo, s-a făcut fix de la austrieci. Și au fost nenumărate ocazii în care europenii au trase semnale de alarmă despre ce se întâmplă în România în epoca guvernării PSD.
E greu ca liderii de la Bruxelles să fie convinși că oamenii care vorbeau atunci inclusiv despre ieșirea din UE au devenit brusc politicieni de bună credință care susțin valori europene. Vor nu vor să recunoască social-democrații, dar în Europa ei nu prea contează și vor trece mulți ani până se va schimba asta.
În timp ce Ciolacu merge în Azerbaidjan, Ciucă și Iohannis au agendele pline de întâlniri cu lideri europeni. Vineri a venit Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene, luni l-au primit pe cancelarul Germaniei, țara cu cea mai mare influență la Bruxelles. Și nu sunt niște întâlniri de dragul întâlnirilor. Cel mai clar exemplu că avem și noi în sfârșit un cuvânt greu de spus s-a petrecut imediat după scandalul compensațiilor pentru fermieri.
Iohannis a spus într-o conferință de presă că 10 milioane de euro pentru agricultorii români afectați de invazia cerealelor ucrainene este o sumă mult prea mică și că motivul poate fi o raportare greșită de la Ministerul Agriculturii către Comisia Europeană. Ce s-a întâmplat imediat după? Ursula von der Leyen a zis așa: ”Am mobilizat peste 56 de milioane EUR din Rezerva Agricolă de Urgență a UE. Dar nu este suficient. Acest lucru a fost foarte clar în seara asta. Prin urmare, sunt recunoscătoare României, care a sugerat că trebuie să analizăm creșterea acestei sume pentru fermierii din statele din prima linie.” Cu alte cuvinte, în ochii liderilor europeni a cântărit mai mult un cuvânt rostit de Iohannis decât datele oficiale trimise de ministrul Agriculturii.