Prima pagină » Angajații lui Rafila, la un pas de grevă generală! Medicii își dau demisia din contractele suplimentare de gărzi

Angajații lui Rafila, la un pas de grevă generală! Medicii își dau demisia din contractele suplimentare de gărzi

by B. R.
0 comment
Medicii își dau demisia din contractele suplimentare de gărzi, iar acest lucru va crea un haos în sistemul medical. Peste 10% dintre doctori au semnat pentru acest lucru, iar de la 1 iulie iau în calcul declanșarea grevei generale din cauza salarizării.  

În prezent, 10% dintre medici au semnat sesizările trimise la Ministerul Sanătății și Ministerul Muncii pentru demisia din gărzile suplimentare. Acest lucru va crea un haos în țară. În plus, este luată îm calcul și o grevă generală, ce ar putea fi declanșată de la 1 iulie. 

„În cadrul protestelor organizate de Federația „Solidaritatea Sanitară”, cca. 10% dintre medicii care efectuează gărzi suplimentare normei de bază au aderat deja la acțiunea Demisia din contractele de gărzi suplimentare (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază). 

Această formă de protest este îndreptată împotriva modalității în care este recompensată contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale în acest moment și în proiectul noii legi a salarizării, ea vizând totodată susținerea celor 10 revendicări ale federației.  

„Acțiunea este una de avertizare precoce, menită să determine Guvernul să identifice soluțiile necesare pentru onorarea revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară”. Guvernanții trebuie să aibă în vedere riscurile acestei forme de exprimare a nemulțumirii medicilor față de recompensa acordată pentru contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale. Desfășurarea acestei forme de protest trebuie înțeleasă și în contextul în care Ministerul Muncii încearcă să blocheze dreptul la o grevă legală prin refuzul de a concilia conflictul colectiv de muncă, iar Guvernul practică dialogul social preferențial. 

Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”

 • 1.    Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
  a.    Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate, inclusiv pentru CIM-urile aferente gărzilor suplimentare.
  b.    Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
  c.    Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
  d.    Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
  2.    Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea acestuia prin acordarea a cel puțin 50% din diferența dintre salariile de bază actuale și cele prevăzute în proiectul de lege.
  3.    Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă. 
  4.    Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
  5.    Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
  6.    Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.
  7.    Aplicarea măsurilor de reformă a sistemului sanitar propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”, menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților și calitatea serviciilor medicale, acestea incluzând:
  –    Înlocuirea sistemului malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii
  –    Echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală
  –    Introducerea sistemului de monitorizare a bolilor profesionale.
  8.    Reglementarea adecvată a timpului de muncă al angajaților din sănătate și acordarea drepturilor aferente activităților aferente, respectiv:
  a.    Recunoașterea timpului de muncă suplimentar desfășurat în cadrului schimburilor de tură
  b.    Recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului complet de cotizare pentru angajații cu mai multe CIM-uri.
  9.    Finanțarea formării profesionale continue a profesioniștilor din sănătate.
  10.    Eliminarea dialogului social preferențial și a discriminării angajaților din Sănătate în privința dreptului de a iniția un conflict colectiv de muncă pentru drepturi de natură salarială.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?