Șoferii vor fi monitorizați și sancționați într-o amplă acțiune a Poliției Române, care a început încă de duminică, 9 aprilie. Este vorba despre o operațiune intitulată Speed Marathon, care se desfășoară în mai multe țări din Europa, până pe 23 aprilie inclusiv. Evenimentul este considerat cea mai mare campanie de aplicare a legii din lume împotriva celor care depășesc viteza legală de deplasare pe șosele sau pentru consumul de alcool sau droguri ori alte substanțe interzise.
Polițiștii români din serviciile rutiere sunt implicați în campania europeană de depistare și sancționare a șoferilor vitezomani, Speed Marathon sau Maratonul de viteză Roadpol. Este vorba despre cea mai mare campanie de aplicare a legii împotriva celor care depășesc viteza legală de circulație și se află la cea de a zecea ediție.
„Conform graficului Roadpol, începând de duminică, 09.04 și până pe 23.04.2023, Poliția Română va organiza filtre (inclusiv cu mașini neinscripționate) pentru depistarea și sancționarea șoferilor ce depășesc regimul legal de viteză. În perioada 17 – 23.04.2023, se va desfășura operațiunea Speed Marathon, ce constă în scoaterea pe teren a tuturor aparatelor radar, inclusiv pe drumuri naționale și autostrăzi. Drumuri bune (și cu permisul în buzunar)”, se arată într-o comunicare transmisă de Poliția rutieră.
Campania a început, la noi în țară, de duminică, 9 aprilie și se va derula până pe 23 aprilie, timp în care vor fi organizate filtre rutiere pentru depistarea și sancționarea vitezomanilor. În România sunt scoase pe șosele peste 350 de aparate radar.
În ultimele 24 de ore, de la începutul operațiunii, polițiștii rutieri au reținut aproape 800 de permise de conducere. Cei în cauză În plus, au fost retrase 259 de certificate de înmatriculare.
Operațiunea Speed Marathon se desfășoară în toată Europa. Vârful acțiunii va fi pe 21 aprilie, când efectivele de poliție rutieră aflate pe șosele va crește exponențial.
Polițiștii vor verifica viteza vehiculelor cu ajutorul dispozitivelor omologate fixe sau mobile, iar șoferii prinși că au încălcat legea vor fi opriți și sancționați. Acolo unde situațiile permit, vor intra în acțiune dispozitivele automate de înregistrare, iar amenzile vor fi trimise la domiciliul șoferilor care au încălcat legea.
Maratonul de viteză Roadpol a ajuns deja la ediția cu numărul zece, fiind lansat în anul 2013. În 2022, un număr de 19 țări au participat la aceste eveniment al polițiștilor rutieri de pe întreg continentul european.