Prima pagină » Vorba Sarmizei: La un an de Coaliție

Vorba Sarmizei: La un an de Coaliție

by A. Ionut
0 comment

Coaliția a împlinit un an. E mai bună sau mai puțin bună față de cea pe care a înlocuit-o? Românii vor aprecia. Cert este că aceasta și-a asumat guvernarea într-un moment extrem de dificil, cu misiunea de a scoate țara din fundătura în care ajunsese și de a o trece, cât mai bine posibil, prin crizele grave din această perioadă.

Multe și consistente au fost măsurile inițiate de PSD și susținute de PNL și UDMR, care au protejat populația și economia într-o oarecare măsură. Însă, cea mai importantă, prin efectele sale la scara întregii societăți, rămâne reinstituirea reglementării pe piața energiei, după liberalizarea absolut devastatoarea făcută de guvernările de dreapta.

Dacă această Coaliție ar fi avut o altă componentă, poate n-ar fi fost luate multe dintre măsurile vitale ale ultimului an sau ar fi avut variante de sprijin economico-social mult mai restrâns sau…cine știe?

Însă cifrele și realitățile sunt acestea: în 2022, totalul pachetelor masive de sprijin pentru populație și economie reprezintă mai mult de 6% din PIB și este cel puțin dublu față de 2021, când a fost o guvernare doar de dreapta. Marea diferență între social-democrați și partenerii săi de guvernare liberali este că întotdeauna social-democrații, cel puțin public, au făcut o prioritate din susținerea, cât de mult se poate, a categoriilor vulnerabile: salariații cu venituri mici, pensionarii, familiile cu copii.

După inițierea și promovarea cu succes, la începutul anului, a pachetului social – creșterea pensiilor, a salariului minim și a alocațiilor – PSD reușește acum promovarea unui nou pachet de măsuri, cu aplicare de la 1 ianuarie 2023, care crește cu până la 45% veniturile celor mai nevoiași pensionari și majorează cu aproape 18% salariul minim.

Adevărul este că social-democrații au insistat încă de anul trecut pentru reglementarea energiei. Pe parcursul anului au reușit să impună niveluri ale plafonării care au făcut ca facturile populației și ale IMM-urilor să rămână cumva suportabile, iar începând cu anul viitor practic nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 lei/KWh, ceea ce reprezintă o reală protecție în fața prețurilor care ajung până la 7-9 lei/KWh. În fapt, peste 95% din populație, care se încadrează într-un consum lunar de până la 255 de KW/h va plăti 0,8 lei/KWh.

După un an de guvernare, românii decid dacă fac sau nu față celor mai grave crize din istoria recentă, iar acum Coaliția ne anunță că se reechilibrează mari indicatori economici, precum deficitul bugetar, care este în scădere, se menține și consolidează stabilitatea politică și economică, ceea ce determină un aflux consistent de investiții străine, mai mare decât anul trecut, moneda națională își păstrează stabilitatea cu tendință de ușoară apreciere față de valutele forte. În plan extern se ridică MCV și avem perspectiva reală a admiterii în Schengen.

Sigur, nu e suficient! Mai sunt enorm de multe lucruri de făcut, dar vedem măcar o oarecare bună credință față de oameni și parcă și față de interesele  naționale.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?