Prima pagină » BREAKING: România suspendă activitătea Centrului Rus de Cultură și Știință la București. Motivul? Centrul s-a transformat într-un instrument de propagandă al Rusiei

BREAKING: România suspendă activitătea Centrului Rus de Cultură și Știință la București. Motivul? Centrul s-a transformat într-un instrument de propagandă al Rusiei

by Maria I.
0 comment
BREAKING: România suspendă activitătea Centrului Rus de Cultură și Știință la București. Motivul? Centrul s-a transformat într-un instrument de propagandă al Rusiei

Autoritățile române au decis marți să suspende activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România, o instituție care funcționează din anul 2015. Centrul a întreprins „acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești.”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităților române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România.

„Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina.”, conform comunicatului MAE de marți.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis dezaprobarea fermă a părții române față de încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici.

Suspendarea activității Centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.

Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condițiile de funcționare a Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București, semnat la Moscova, în data de 9 iulie 2013 și a fost inaugurat la București la 15 mai 2015.

Info: Foto – Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?