Prima pagină » Ciucă: O grevă generală se declanșează în lipsa dialogului

Ciucă: O grevă generală se declanșează în lipsa dialogului

„Problemele profesorilor sunt reale, orice revendicare rezonabilă poate fi rezolvată. Urmează însă examenul de capacitate și bacalaureatul, cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm”. - Luni, 150.000 de profesori vor fi în grevă, copiii stau acasă.

by B. R.
0 comment

O grevă generală se declanșează în lipsa dialogului și a rezolvării problemelor, iar singurii care au de pierdut dacă greva se declanșează sunt părinții și elevii, a scris premierul Ciucă pe pagina de Facebook, după negocierile cu sindicaliștii din Educație. „Cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm”, a subliniat șeful Executivului, care și-a reiterat disponibilitatea de a sta față în față cu sindicatele oricând, oriunde și oricât. Problemele profesorilor sunt reale și orice revendicare rezonabilă poate fi rezolvată, a mai transmis premierul.

 

„Am stabilit astăzi împreună cu sindicatele câteva direcții și măsuri, care arată buna noastră credință și eforturile sincere pe care le depunem pentru îmbunătățirea condițiilor salariale, și nu numai, din sistemul de învățământ românesc. Problemele discutate astăzi se vor rezolva, în primul rând, prin noua lege a salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie. După dialogul cu partenerii sociali, proiectul va fi înaintat Parlamentului la 1 septembrie. De asemenea, au fost propuse stimulente financiare pentru debutanți și pentru cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. Guvernul își menține angajamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, din completarea aplicării Legii 153 a salarizării 153/2017. Măsura va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați prevăzute în Anexa 8. Există un interes major pentru educație din partea Guvernului și al Coaliției. Reformele trebuie să continue. Proiectul România Educată este un exemplu al angajamentului nostru pentru realizarea unui sistem de educație performant pentru toate părțile implicate: profesori, părinți, elevi”, a scris Ciucă pe pagina e Facebook.

Șeful Guvernului le transmite profesorilor că sunt „pe un teren al deschiderii și empatiei. Eu nu văd altă soluție, decât cea a dialogului, până ce avem o rezolvare. Reiterez disponibilitatea mea și a miniștrilor de resort de a sta față în față cu sindicatele oricând, oriunde, oricât. Din punctul meu de vedere o grevă generală se declanșează în lipsa dialogului și a rezolvării problemelor. Singurii care au de pierdut dacă greva se declanșează, în ciuda dorinței noastre de dialog și negociere, sunt părinții și elevii, care de mâine sunt într-o situație extrem de dificilă. Urmează examenul de capacitate și bacalaureatul. Cu aceste lucruri nu avem voie să ne jucăm”, a completat premierul.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ. În plus, reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți și cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate.

Executivul anunță că va continua dialogul cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile că Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare.

Profesorii au primit oferta din partea Guvernului pentru a anula greva:

– instituirea unui bonus de 1.000 de lei, care să fie acordat de două ori pe an, pentru profesorii debutanți;
– acordarea de bonusuri pentru profesorii care predau în zone defavorizate;
– creșteri de salarii de 7-8% pentru personalul nedidactic;
– Legea salarizării finalizată până la jumătatea lunii iulie.

Sindicaliștii au refuzat oferta și au anunțat că planul decurge conform anunțului oficial: grevă generală începând cu 22 mai.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?