Prima pagină » Comisia Europeană investighează ajutorul statului pentru Blue Air

Comisia Europeană investighează ajutorul statului pentru Blue Air

by B. R.
0 comment

Comisia Europeană a pornit o investigație detaliată pentru a afla dacă măsurile de sprijin acordate de statul nostru companiei aeriene Blue Air respectă toate normele UE. Blue Air avea probleme cu banii încă din 2019, iar anul următor, odată cu pandemia, a fost și mai grav afectată. Din noiembrie 2022, compania nu mai funcționează în urmă suspendării licenței de operare din cauza situației financiare.

 

În 2020, Comisia Europeană a aprobat două măsuri pentru ajutorul Blue Air: o garanție de 28 de milioane de euro pentru daunele provocate de coronavirus și încă o garanție de 34 milioane de euro, un împrumut menit să salveze compania. Statul nostru a dat asigurări atunci că garanția pentru salvare va fi oprită după șase luni, iar atunci la Comisia Europeană va ajunge fie un plan de lichidare, fie un plan de restructurare.

 

În 2021, România a transmis CE un plan de restructurare pentru august 2020-septembrie 2025. Documentele conțin și o prelungire a garanției împrumutului pentru salvare până la șase ani. Apoi, în noiembrie 2022, împrumutul a fost rambursat, iar statul a luat o participație de 75 de procente în compania aeriană. Acesta este momentul în care Comisia a devenit îngrijorată că planul de restructurare și măsurile de ajutor nu ar fi conforme cu normele Uniunii Europene. Mai exact, CE verifică dacă planul de restructurare poate restabili viabilitate Blue Air fără ajutor de stat suplimentar, dar și dacă pariciparea companiei este reală.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?