Prima pagină » CRAIOVA | Cum să fentezi legea legal: sute de șoferi și-au pus mașinile de lux pe numele unor persoane cu handicap pentru a scăpa de taxe

CRAIOVA | Cum să fentezi legea legal: sute de șoferi și-au pus mașinile de lux pe numele unor persoane cu handicap pentru a scăpa de taxe

by B. R.
0 comment

Sute de craioveni, posesori de mașini de lux, si-au trecut autoturismele pe numele unor persoane cu certificat de handicap, pentru a scăpa de plata taxelor.    

Potrivit presei, aceștia își cumpărau mașini de zeci de mii de euro, deveneau reprezentanții legali ai unor persoane care sunt încadrate la grad de handicap, apoi beneficiau de scutirea de taxe și impozite pentru mașini.

Anul trecut, în Craiova au fost 1.641 de mașini pentru care nu s-a plătit impozit.  Din totalul mașinilor pentru care nu se plătește niciun leu la bugetul local, 863 au motor cu capacitatea de până la 1.600 cmc, iar 364 dintre ele au motor cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 și 2.000 cmc. De asemenea, 82 dintre aceste autoturisme au motoare cu o capacitate cuprinsă între 2.001 și 2.600 cmc.

Pe lista primăriei din Craiova se regăsesc 73 de proprietari de Audi, 96 de proprietari de BMW și alți 92 deținători de Mercedes Benz, care nu au scos un leu din buzunar pentru a plăti impozitul în 2022.

Scutirile de la plată se fac pe baza unor acte de handicap. Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, care prevede aceste scutiri, este foarte permisiva. Este imposibil ca primăria să verifice dacă persoanele pentru care s-a făcut scutire au beneficiat vreodată de mașinile pentru care nu se încasează impozit.

Pierderile bugetului local după aceste scutiri sunt uriașe. Pentru o mașină cu motor care are capacitatea cilindrica până în 3.000 cmc, impozitul anual ajunge la 1.248 de lei.

Pierderile sunt mai mari la autovehiculele cu un motor de 3.000 cmc, pentru care s-ar plăti un impozit anual de aproximativ 3.000 de lei.

Pentru un motor ce depășește 3.000 cmc, costul impozitului sare de 6.000 de lei pe an.

Așadar, numai pentru cele 49 de mașini cu motor de peste 3.000 cmc, scutite de impozit în Craiova, bugetul local pierde 300.000 de lei.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?