Prima pagină » Zeci de persoane din București și din trei județe au fost înșelate cu ajutorul unor site-uri false. Prejudiciu de peste 2 milioane de lei

Zeci de persoane din București și din trei județe au fost înșelate cu ajutorul unor site-uri false. Prejudiciu de peste 2 milioane de lei

by A. Ionut
0 comment

Zeci de persoane din București și din trei județe au fost înșelate. Site-urile false folosite pentru escrocherie arătau ca portalurile unor bănci cunoscute.

DIICOT anunță că, la data de 24.08.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a 7 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 15 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, complicitate la fraudă informatică în formă continuată cu consecințe deosebit de grave, trafic de droguri de risc în formă continuată și trafic de droguri de mare risc în formă continuată.

S-a reținut faptul că, în perioada octombrie 2022 – iunie 2023, în municipiul București, localitățile limitrofe ce aparțin de județul Ilfov  și  județele Giurgiu și Dâmbovița s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat  specializat în comiterea de infracțiuni informatice care au creat site-uri false asemănătoare site-urile originale ale unor unități bancare inducând  în eroare peste 40 de persoane vătămate, care au accesat paginile falsificate  și și-au  introdus credențialele conturilor bancare deținute. Acestea au fost colectate de inculpați care le-au utilizat transferând sumele de bani din conturile persoanelor vătămate în  conturi  deschise în acest scop la alte bănci. După efectuarea  operațiunilor financiare frauduloase, inculpații au retras o mare parte din sumele de bani  de la bancomate din București și Timișoara.

Persoanele vătămate au fost prejudiciate cu sumele de  2.228.847 lei și 44.543 euro,  

Membrii grupului infracțional organizat au acționat pe trei paliere,  având sarcini precis delimitate.

Astfel, primul palier a fost format, în special, din persoane cu abilități tehnice și cunoștințe solide în domeniul informatic  și au avut rolul de a crea site-urile web false, asemănătoare site-urilor originale ale unor bănci, in scopul inducerii în eroare a clienților. 

Membrii acestui palier  au încărcat pe motoarele de căutare  site-urile falsificate  și au aplicat măsuri specifice, astfel încât la tastarea denumirilor unităților bancare , site-urile falsificate să fie primele afișate.

De asemenea, au colectat credențialele de acces obținute  prin inducere în eroare  și le-au utilizat în mod fraudulos introducându-le pe  site-urile reale ale unităților bancare, ceea ce le-a permis să  dobândească control deplin pe conturile persoanelor vătămate ( în special societăți comerciale) și să efectueze transferuri de fonduri bănești în diferite conturi deschise la alte bănci pe numele   altor membri ai grupului infracțional.
Inculpații care au acționat pe cel de-al  doilea palier au identificat, recrutat și coordonat persoanele cărora le revenea rolul de a deschide conturile în care urmau să fie virate, în mod fraudulos, sumele provenite din conturile persoanelor vătămate.

Ultimul palier a fost format, în special, din persoane cu o condiție materială modestă sau  care doreau să obțină ,cu efort minim, foloase materiale importante. Acestora le-a revenit, după aderarea la grupul infracțional organizat, rolul de a-și deschide conturi la unități bancare în care erau virate ulterior sumele de bani provenite din conturile bancare fraudate.

În cursul aceleiaşi zile, au fost puse în aplicare 36 de mandate de percheziție domiciliară, pe raza județelor Călărași, Ilfov, Galați, Bacău, Timiș și municipiului București, fiind identificate și ridicate unități de calcul tip laptop, carduri și documente bancare, telefoane mobile, ceasuri de lux, sume de bani în lei și în euro, precum și arme albe.

De asemenea, au fost descoperite și ridicate droguri de mare risc, respectiv cantitățile de 35 de grame cocaină, 16 grame de M.D.M.A., 650 de comprimate ecstasy și 56 de doze de L.S.D., precum și 3 grame canabis drog de risc.

La data de 25.08.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul  Tribunalului Galați, a dispus arestarea preventivă a celor 7 inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați, cu sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Galați, Dâmbovița, Bacău, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, structurilor de combatere a criminalității organizate București, Ilfov, Călărași și Timiș.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene Galați și Ilfov și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

 

 
 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?