Prima pagină » Inspecția Judiciară, autosesizare în cazul Horodniceanu. Cum a amenințat vicepreședintele CSM polițiștii

Inspecția Judiciară, autosesizare în cazul Horodniceanu. Cum a amenințat vicepreședintele CSM polițiștii

by B. R.
0 comment

Scandalul în care este implicat vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii ia amploare. Inspecția Judiciară a anunțat că s-a autosesizat și va face verificări după ce Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic de polițiști din Iași. Fostul procuror-șef al DIICOT i-a amenințat pe oamenii legii care l-au tras de dreapta că va lua legătura cu șeful IPJ Iași.

“În urma apariției înregistrării (video aici) în care domnul procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost oprit pentru control de către un echipaj de poliție, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare și va efectua verificări pentru a clarifica circumstanțele incidentului și a evalua comportamentul magistratului în timpul interacțiunii cu echipajul de poliție”, a transmis printr-un comunicat de presă Inspecția Judiciară.

Scandalul a pornit după ce Horodniceanu a fost oprit în trafic de oamenii legii dintr-o comună ieșeană. Polițiștii l-au tras pe dreapta după ce acesta ar fi depășit viteza legală și nu ar fi semnalizat când a depășit. În înregistrarea video se vede cum Horodniceanu este deranjat că a fost oprit și îi întreabă pe oamenii legii dacă știu cine este. Chiar dacă i s-a spus că nu va fi amendat, fostul șef DIICOT i-a amenințat pe cei doi polițiști că va vorbi cu șeful IPJ Iași. Mai mult, acesta le-a spus că este procuror de 25 de ani și el este cel care a insistat ca polițiștii să primească o mărire de 15 la sută la salariu în 2016. „Eu am vorbit atunci cu ministrul Oprea şi dumneavoastră aţi luat 15 la sută”, a spus Horodniceanu.

După ce imaginile au fost făcute publice, a venit și reacția lui Horodniceanu:„La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un polițist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect. În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1.30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încălca vreo normă Rutieră. Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi polițiști care mă cunoșteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost și filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, și nu cu body-cam. Imaginile sunt însă prelucrate, filmul având și alte pasaje, tăiate, însă. (…) Faptul că pretindeau că nu ne cunoaștem a fost de natură să mă provoace, odată în plus, și să reacționez astfel. Realizez că m-am aflat într-o situație provocată, dar ce este regretabil și îmi reproșez acest lucru, este că nu am rezistat provocării și, pe acest fond emoțional, probabil și combinat cu unele probleme personale, am reacționat în acest mod, care nu mă caracterizează”.

Imediat, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual a cerut demisia sau demiterea lui Horodniceanu: „Având in vedere gravitatea afirmațiilor și a atitudinii la adresa Poliției Române, precum și impactul total negativ și umbra de îndoială aruncată de un asemenea comportament asupra justiției în general, magistraților în special, SNPPC solicită: Demisia din funcția de vicepreședinte al CSM! Nu este firesc ca un vicepreședinte CSM, aparator și garant al bunei funcționări a justiției, să aibe un asemenea comportament specific celor pe care DIICOT îi are în vedere atunci când își indeplinește atribuțiile. demisia din magistratură! Este timpul să plecati acasă domnule procuror și asta pentru că, prin cel putin tentativa de trafic de influență, dumneavoastră v-ați introdus singur într-o incompatibilitate crasă cu statutul de magistrat. CSM, declanșați cercetarea disciplinara a domnului Horodniceanu și luați măsurile care se impun. Nu este sănătos nici pentru români,nici pentru justiția din România, menținerea pe funcția din CSM dar și ca magistrat a unei persoane cu un vădit comportament duplicitar: dur și intransigent când alții încalcă legea dar sfidator și agresiv la adresa Poliției Române atunci când el încalcă legea și trebuie să-i suporte rigorile.”

Și ministrul Justiției Cătălin Predoiu a reacționat în urma scandalului. “Subscriu la cea ce a spus domnul Horodniceanu însuşi, nu e în regulă ce s-a întâmplat acolo, abordarea a fost greşită. Cea mai bună cale într-o astfel de situaţie să raţionezi pe unde ai greşit, ce ai greşit, să recunoşti acest lucru şi să îţ exprimi un regret, preferabil sincer. Un prim pas de echilibrare a întregii poveşti în sensul bun al cuvântului a fost declaraţia aceasta pe care e bine că dânsul a făcut-o şi a precizat că a înţeles că nu ăsta este un comportament normal într-o astfel de situaţie”, a spus Cătălin Predoiu la Prima News.

Daniel Horodnceanu a fost consilier juridic la Consiliul Judeţean Iaşi (1998), procuror la Parchetul Judecătoriei Fălticeni (1999 – 2000), procuror la Parchetul Judecătoriei Paşcani (2000 – 2002), procuror la Parchetul Judecătoriei Iaşi (2002 – 2005), procuror la DIICOT Iaşi (2005 – 2006), procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi al DIICOT (2006 – 2009), procuror la Serviciului Teritorial DIICOT Iaşi (2009 – 2012). În 2012 a fost numit procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT, funcţie pe care a păstra-o până în mai 2015. De la începutul acestui an el este vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?