Prima pagină » Klaus Iohannis a început vizita oficială în Japonia. Va fi încheiat Parteneriatul strategic dintre România și Japonia

Klaus Iohannis a început vizita oficială în Japonia. Va fi încheiat Parteneriatul strategic dintre România și Japonia

by Maria I.
0 comment
Klaus Iohannis, vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina. Președintele va evidenția provocările de securitate fără precedent pe care România trebuie să le gestioneze la nivel național, european și euroatlantic

Preşedintele Klaus Iohannis începe luni o vizită oficială în Japonia, unde se va afla până pe 8 martie, ulterior urmând să meargă în Singapore, transmite Agerpres.

Şeful statului va avea întrevederi cu Împăratul Naruhito, cu prim-ministrul Fumio Kishida, precum şi cu preşedinţii celor două Camere ale Dietei Naţionale a Japoniei. Vizita oficială în Japonia va include şi o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităţilor locale, conform datelor publicate de Administrația Prezidențială.

Principalul obiectiv şi eveniment al acestei vizite este ridicarea relaţiei bilaterale la nivel de Parteneriat strategic. Preşedintele Iohannis şi prim-ministrul nipon vor semna o declaraţie comună de instituire a Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Semnarea documentului încheie un amplu proces de consultări şi negocieri, la cinci ani de la adoptarea deciziei de lansare a acestui parteneriat. Acesta este al doilea parteneriat strategic încheiat cu un stat asiatic, după cel cu Coreea de Sud.

„Instituirea Parteneriatului strategic cu Japonia va marca, astfel, avansarea cooperării româno-japoneze la cel mai înalt nivel şi trecerea la o etapă superioară de valorificare a potenţialului bilateral, în baza valorilor şi a principiilor împărtăşite de cele două ţări, pe trei dimensiuni cheie: politica externă şi dialogul pe teme de securitate, cooperarea economică şi în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, respectiv cooperarea în domeniile culturii, ştiinţei şi tehnologiei, inovării, cercetării şi dezvoltării”, a informat sursa citată.

“Delegaţia mea şi cu mine începem astăzi o vizită extrem de importantă. Aceasta este prima întâlnire oficială pe care o avem. Mâine avem întâlniri extrem de importante. Eu voi fi primit la Majestatea Sa Împărat, iar împreună cu delegaţia vom avea o întâlnire împreună cu domnul prim-ministru (n.r. – al Japoniei), în cadrul căreia se vor semna mai multe documente, dintre care cel mai important – documentul care va consfinţi ridicarea relaţiilor noastre bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic”, a spus şeful statului în prima zi a vizitei în Japonia conform AGERPRES.

Stabilirea Parteneriatului Strategic are loc în contextul unei dinamici accelerate în dialogul bilateral dintre cele două state în ultimii ani, atât în plan politico-diplomatic, cât și pe palier sectorial, pe fondul caracterului special al acestei relații, construite pe parcursul a peste un secol.

Totodată, obiectivele României pe această relație se raportează la statutul Japoniei de economie majoră și inovativă a lumii și unul dintre principalii investitori la nivel global, precum și în România, Japonia fiind, de altfel, cel mai mare investitor asiatic în țara noastră.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?