Prima pagină » Ministrul austriac de Interne: Momentul intrării României în Schengen este departe. Lucian Bode: România are doar obligații, nu e firesc să nu avem drepturi

Ministrul austriac de Interne: Momentul intrării României în Schengen este departe. Lucian Bode: România are doar obligații, nu e firesc să nu avem drepturi

by B. R.
0 comment

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat după o discuție cu ministrul federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, că România este nemulțumită de faptul că în dosarul Schengen are doar obligații, nu și drepturi.

„L-am asigurat că înțelegem preocupările Austriei, dar o spun cât se poate de deschis, vreau să se înțeleagă foarte bine ca echilibru între drepturi și obligații este esențial și nu e firesc ca noi România să ne asumăm numai obligații fără să beneficiem de drepturile care ni se cuvin”, a declarat Bode, în conferința de presă comună cu oficialul de la Viena.

Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, nu a venit cu vești bune în țara noastră. Acesta a declarat că nu poate da o dată pentru intrarea României în Schengen, dar sigur nu va fi una apropiată.

Ne preocupă foarte tare migrația ilegală, prinderea călăuzelor. Doar împreună cu Poliția Română am destructurat o grupare de traficanți de migranți, condusă de un cetățean român. Împreună să facem presiuni pe Comisia Europeană ca să ne ajute să avem frontiere externe mai sigure. Un alt punct important e proiectul pilot lansat de România cu Comisia Europeană. Repet mesajul, de ce nu am putut să votez pentru România la Consiliul JAI: pentru că avem un sistem care nu funcționează. Există controale și la granița Germaniei cu Austria, Franța face la fel cu Germania. Asta e dovada că sistemul nu funcționează, iar interesul nostru e să înceapă să funcționeze, cu frontiere externe funcționale. Suntem parteneri apropiați care lucrează împreună, am reușit primii pași, dar mai avem mult de lucru. Sunt multe controale interne care nu ar trebui să existe. Nu pot să vă ofer azi o dată, în primul rând vreau să obținem rezultate. Nu pot să vă vorbesc despre o dată, e sarcina Consiliului să stabilească agenda. Lucrăm pentru un sistem mai bun. Cifrele arată că am avut peste 110.000 de solicitanți de azi anul trecut, cel mai mare număr raportat la populație, deși nu avem granițe externe. Arată că sistemul nu funcționează. Iar Austria are controale la frontieră cu Germania. Nu lucrăm împotriva României, ci împreună cu România ca să reparăm sistemul”, a declarat ministrul austriac de Interne înaintea discuțiilor cu Lucian Bode, ministrul român de interne.

După discuțiile cu ministrul român, oficialul s-a arătat optimist în legătură cu evoluția lucrurilor in România, dar a punctat că mai este un drum lung până la soluționarea totală, însă este dispus să sprijine țara noastră în acest demers.

 

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?