Prima pagină » Planul PNL pentru a introduce OMV-Petrom pe lista companiilor taxate pentru profit în exces

Planul PNL pentru a introduce OMV-Petrom pe lista companiilor taxate pentru profit în exces

by A. Ionut
0 comment

PNL vrea introducerea OMV-Petrom în zona companiilor taxate pentru profitul în exces, obținut ca urmare a creșterii artificiale a prețurilor produselor energetice. În acest sens a fost depus un amendamentul care corectează OUG/2022. După intrarea în vigoare, Regulamentul European se va aplica în mod corect și va elimina dezechilibrul fiscal creat de forma inițială a ordonanței.

Amendamentul corectează forma inițială a ordonanței, clarificând metoda de calcul prin care se determină ponderea activităților care compun cifra de afaceri a companiilor din domeniile cerute prin regulamentul european.

Drept urmare, OMV-Petrom va achita contribuția, iar banii colectați vor fi utilizați pentru finanțarea schemei de compensare a tarifelor la energie, investiții în eficiență energetică și dezvoltarea autonomiei energetice.

În forma inițială a actului normativ, nu erau acoperite toate companiile din piață și se permitea unor companii gigant precum OMV-Petrom să scape netaxate. Ca urmare a amendamentului senatorului PNL Alexandru Nazare, se închide această portiță și regulamentul european se aplică în mod corect.

Noutatea introdusă în amendament, cea care va aduce OMV- Petrom pe lista companiilor taxate, este introducerea mențiunii de aplicabilitate în funcție de prețul de vânzare al produselor ce au fost comercializate în cursul anilor fiscali 2022 și 2023.

Decizia vine după ce, în ultimele zile ale anului trecut, a fost emisă OUG 186/2022 care transpunea în legislația națională Regulamentul UE care obligă la plata unei taxe de solidaritate pe companiile a căror activitate este de cel puțin 75% în industria extractivă (petrol, gaz și cărbune) și în subramura fabricării produselor obținute din rafinarea petrolului. Cea mai mare companie din domeniu, OMV-Petrom, anunța atunci că nu i se aplică taxarea.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?