Prima pagină » Politica de Coeziune 2021-2027, lansată la Iași. Investiții de 46 miliarde euro pentru investiții strategice în spitale, rețele de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare și mediul de afaceri

Politica de Coeziune 2021-2027, lansată la Iași. Investiții de 46 miliarde euro pentru investiții strategice în spitale, rețele de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare și mediul de afaceri

by Maria I.
0 comment
Politica de Coeziune 2021-2027, lansată la Iași. Investiții de 46 miliarde euro pentru investiții strategice în spitale, rețele de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare și mediul de afaceri

Politica de Coeziune 2021-2027 a fost lansată la Iași în prezența comisarului european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira și a comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vorbit despre cele 16 programe, 8 naționale și 8 regionale, care beneficiază de o finanțare de 46 de miliarde de euro pentru investiții strategice în spitale mai sigure, rețele de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare și sprijin pentru mediul de afaceri.

„Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, au participat astăzi alături de alți oficiali români și europeni, precum și de reprezentanți ai autorităților locale din Iași – președintele Consiliului Județean Costel Alexe și primarul municipiului Iași, Mihai Chirică, la evenimentul de lansare a Politicii de Coeziune 2021 – 2027 care a avut loc la Palatul Culturii din Iași.”, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Cu această ocazie, au fost prezentate investițiile de 46 miliarde euro cuprinse în Politica de Coeziune, care sunt stabilite pe baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor, inclusiv la nivel microregional, și cuprind domenii precum creșterea competitivității economice și a nivelului de digitalizare, modernizarea sistemului de sănătate, dezvoltarea infrastructurii de transport, ocuparea forței de muncă, tranziția către o economie verde, combaterea sărăciei, pescuit și acvacultură durabile.

Astăzi lansăm Politica de Coeziune 2021-2027, care aduce României 46 miliarde de euro pentru investiții strategice în spitale mai sigure, rețele de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare și sprijin pentru mediul de afaceri. Acest instrument este cea mai importantă politică europeană de investiții, care vine să local, să mobilizeze resurse, fiind un vector pentru crearea de locuri de muncă, creștere economică și dezvoltare, în toate regiunile și orașele din Uniunea Europeană. Până acum, fondurile europene au adus României competitivitate economică, evoluția PIB fiind puternic crescătoare (58,1%), iar productivitatea muncii înregistrând o creștere semnificativă (64%).  Ne așteptăm ca proiectele contractate până la finalul lui 2021 să inducă o creștere economică cu 23% mai mare pentru finalul acestui an. Procesul de programare pentru perioada 2021 – 2027 a fost complex, cu multe provocări pe care le-am depășit împreună. Am conturat 16 Programe, 8 naționale și 8 regionale, în baza analizei decalajelor și a rezultatului procesului de cartografiere a infrastructurii, serviciilor și nevoilor.  Și pentru că ne aflăm astăzi în regiunea Nord Est, cea mai mare ca suprafață și populație, doresc să reamintesc că, în stabilirea orientărilor strategice de dezvoltare, a fost avută în vedere o abordare integrată a nevoilor specifice regiunilor și teritoriilor, prin asigurarea unui echilibru între intervențiile susținute la nivel național și cele la nivel regional. De asemenea, am pus accent pe sinergia surselor de finanțare, mă refer atât la 2014-2020 și 2021-2027, cât și la PNRR. Evenimentul de astăzi îmi dă ocazia să le mulțumesc reprezentanților Comisiei Europene pentru sprijinul constant acordat României și pentru încrederea pe care au arătat-o, mereu, în potențialul de dezvoltare al țării noastre”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

”Programele de coeziune reprezintă o investiție comună, prin care Comisia Europeană și România angajează 45 de miliarde de euro pentru viitorul României. Este o sumă importantă, dar mai mult decât doar o sumă de bani, pentru că aceste investiții se regăsesc în schimbările din viața noastră. Aceasta este a treia rundă de programe de coeziune în România, fiecare dintre acestea fiind marcată de creștere economică, de progrese substanțiale și de creșterea nivelului de trai. În noua perioadă de programare, atât cele 8 programe naționale, cât și cele 8 programe regionale trebuie să contribuie la creșterea rezilienței și la o dezvoltare mai echilibrată a tuturor regiunilor din România. Ele reflectă voința noastră comună de a crea o Românie mai rezilientă care include și protejează toți cetățenii, iar acest lucru începe cu programele regionale ale căror investiții vor asigura faptul că dezvoltarea trece dincolo de București și că nicio regiune nu rămâne în urmă”, a transmis comisarul european Elisa Ferreira.

La rândul său, comisarul european Nicolas Schmit a subliniat importanța investițiilor în măsuri de creștere a ocupării și de reducere a sărăciei, prin programele aferente perioadei 2021 – 2027: ”Din momentul aderării la Uniunea Europeană, politica de coeziune a fost un instrument definitoriu pentru România și a adus schimbări reale în viața cetățenilor, abordând probleme sociale presante. Cu 10 ani în urmă, aproape 45% din populația României era în risc de sărăcie și excluziune socială, iar astăzi acest procent este cu 10 puncte mai mic. Între 2021 și 2027, politica de coeziune investește peste 30 de miliarde de euro în România, pe lângă cele 27 de miliarde prevăzute în PNRR. Împreună, am creat programe care abordează cele mai presante provocări ale României și sunt convins că impactul va fi unul important. Se vor crea noi locuri de muncă, se va îmbunătăți sistemul de educație și incluziunea socială, precum și serviciile publice de ocupare”, a subliniat Nicolas Schmit.

8 programe naționale pentru finanțarea investițiilor în sectoarele – cheie

Acordul de Parteneriat dintre România și Comisia Europeană a fost semnat la Alba Iulia, la 5 octombrie 2022, până la finalul anului trecut fiind aprobate de către Comisie toate cele 16 programe aferente perioadei 2021 – 2027. Astfel, România beneficiază de 8 programe naționale și de 8 programe regionale, primele apeluri fiind așteptate în al doilea trimestru al acestui an.

Politica de coeziune 2021 – 2027 include următoarele programele naționale:

 • Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021 cu o alocare de 2,2 miliarde de euro va oferi finanțare pentru dezvoltarea de soluții tehnologice avansate pentru digitalizarea marilor servicii publice, cu impact direct asupra a aproximativ 3 milioane de români, dar și pentru transferul rezultatelor cercetării în piață. Prin acest program, 811 milioane euro sunt alocate digitalizării administrației publice și 1,3 miliarde euro cercetării și inovării.
 • Programul Tranziție Justă dispune de un buget de 2,53 miliarde de euro pentru crearea de locuri de muncă și modernizare în șase județe din România (Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș).
 • Programul Incluziune și Demnitate Socială beneficiază de un buget total de 4,15 miliarde de euro din care cea mai mare alocare revine sprijinului acordat preșcolarilor și elevilor, mamelor cu nou născuți și asigurării alimentelor de baza/mese calde pentru persoanele din grupurile defavorizate (980 milioane euro), peste 800 de milioane de euro pentru centre comunitare integrate și dezvoltarea serviciilor sociale în mediul rural.
 • Programul Educație și Ocupare dispune de un buget total de 4,34 miliarde de euro, din care peste un miliard este destinat valorificării potențialului tinerilor pe piața muncii. Peste 1 milion de români vor beneficia de măsurile finanțate prin acest program pentru a beneficia de educație, formare profesională și acces pe piața muncii.
 • Cea mai mare alocare din Programul Sănătate 2021 – 2027, cu un buget total de 5,88 miliarde euro, este destinată infrastructurii spitalicești (2,8 miliarde de euro) și va finanța cele trei spitale regionale de la Iași, Cluj și Craiova, lucrări pentru 7 spitale județene și 20 de spitale publice mici, municipale și orășenești. De asemenea, Programul Sănătate va finanța servicii de prevenție finanțate pentru aproximativ 800.000 de persoane.
 • Prin Programului Transport, care beneficiază de o alocare totală de 9,62 miliarde de euro,4,46 miliarde euro sunt destinați construcției de autostrăzi și drumuri expres. La finalul perioadei, prin acest program se vor realiza 632 km drumuri noi sau reabilitate și 488 km căi ferate noi sau reabilitate.
 • Programul Dezvoltare Durabilă va susține investiții în infrastructura de apă și apă uzată, protecţia mediului prin conservarea biodiversităţii, promovarea eficienței energetice, a sistemelor și rețelelor inteligente de energie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Bugetul total al programului este de 5,25 miliarde de euro.
 • Programul Asistență Tehnică are rolul de a asigura sprijin pentru implementarea eficientă și eficace a fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune, în România. Programul este dezvoltat ținând cont de arhitectura sistemului de coordonare, gestionare şi control al fondurilor din perioada de programare 2021-2027 și beneficiază de un buget total de 959,43 mil. euro.

8 programe regionale și măsuri pentru descentralizarea accesării fondurilor în perioada 2021 – 2027

Pentru perioada 2021 – 2027, România beneficiază de 8 programe dedicate regiunilor de dezvoltare ale României:

 • Programul Regional Vest – 1.17 miliarde de euro;
 • Programul Regional Centru – 1.38 miliarde de euro;
 • Programul Regional Sud – Muntenia 1.20 miliarde de euro;
 • Programul Regional București – Ilfov – 1.46 miliarde de euro;
 • Programul Regional Sud – Est 1.48 miliarde de euro;
 • Programul Regional Nord – Vest 1.43 miliarde de euro;
 • Programul Regional Nord – Est 1.75 miliarde de euro;
 • Programul Regional SV Oltenia – 1.20 miliarde de euro.

Pentru descentralizarea și simplificarea accesării fondurilor, conform unui act normativ adoptat anul trecut,  Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) vor exercita atribuții care derivă din îndeplinirea calității de autoritate de management (AM) în domeniul dezvoltării regionale precum și în domeniul prevenirii, constatării și sancționării neregulilor.

Cele 16 programe aferente 2021-2027, 8 naționale și 8 regionale, sunt disponibile AICI.

Calendarul apelurilor din fonduri europene pentru anul 2023 poate fi consultat aici: https://bit.ly/3Z9sqtG

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?