Oul, alimentul vedetă al acestei luni, a ajuns să se vândă la prețuri record. În perioada aceasta, consumul crește cu aproximativ 50%. Astfel, și prețurile sunt mai mari. Dacă la poarta fermei oul costă aproximativ 65 de bani, în magazine și piețe se vinde chiar și cu 1 leu și 80 de bani.
În această perioadă, un cofraj de ouă costă și cu 15 lei mai mult decât anul trecut. Asta deși în România prețul unui ou la poarta fermei este în continuare printre cele mai mici din Uniunea Europeană.
În luna aprilie 2022, un cofraj de ouă costa 30 lei, iar în septembrie prețul a urcat la 36 lei.
În aprilie 2023 însă, un cofraj de ouă costă în medie 45 lei, adică un adaos de 15 lei.
Asta în timp ce în 2022, prețul mediu al fermierului român a fost cel mai mic dintre toate statele membre, doar 0,59 de lei pe bucată, față de media la nivelul Uniunii Europene de 0,75 de lei pe bucată.
De anul trecut și până acum, prețul unui ou a crescut cu 35% – 55%.
Dacă într-o lună obișnuită, un român consumă în medie 21 de ouă, în perioada sărbătorilor pascale, media urcă la 30.
Sindicaliștii din domeniu susțin că prețul oului care pleacă de la poarta fermei este în România cel mai mic din toată Europa.