Prima pagină » Relațiile SUA-China, tot mai tensionate. Noul ministru chinez de Externe: Dacă SUA nu frânează, va avea loc o confruntare

Relațiile SUA-China, tot mai tensionate. Noul ministru chinez de Externe: Dacă SUA nu frânează, va avea loc o confruntare

by A. Ionut
0 comment

Guvernul chinez a acuzat Statele Unite de tensiunile tot mai puternice între cele două mari puteri economice mondiale şi a avertizat cu privire la riscul unui ”conflict” şi a unei ”confruntări”, în cazul în care Washingtonul nu-şi schimbă direcţia în care s-a angajat, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Dacă Statele Unite nu frânează, ci continuă să accelereze pe calea rea, nicio garanţie nu poate împiedica deraierea şi va avea loc cu siguranţă un conflict şi o confruntare”, a ameninţat noul ministru chinez de Externe Qin Gang.

În prima sa conferinţă de presă în noua funcţie, în marja Adunării Naţionale Populare, la Beijing, fostul ambasador al Chinei în Statele Unite a adoptat o poziţie ofensivă, denunţând un ”pariu riscant” al Washingtonului, care s-a lansat, acuză el, într-o reprimare şi o izolare a Chinei, în loc să se lanseze într-o concurenţă.

Relaţiile Chinei cu Statele Unite, tensionate de mulţi ani în dosarele Taiwanului, comerţului şi drepturilor omului, s-au tensionat şi mai mult din cauza Războiului rus din Ucraina şi a scandalului unui “balon” chinez care a survolat teritoriul american.

Americanii au doborât luna trecută aerostatul, pe care l-au prezentat ca pe un balon spion, o acuzaţie respinsă de Beijing. Însă felul în care Statele Unite au gestionat ”scandalul balonului” a creat o criză diplomatică ce ar fi putut să fie evitată, a reproşat Qin Gang.

În numele securităţii naţionale, Washingtonul şi-a multiplicat în ultimele luni sancţiunile impuse Beijingului în domeniul fabricării cipurilor, prin interzicerea aprovizionării cu tehnologie americană.

Noul şef al diplomaţiei chineze a apreciat că o ”mână invizibilă” pare să alimenteze conflictul din Ucraina, cu scopul de a ”servi o anumită agendă politică”.

El a negat acuzaţii recente ale unor ţări din Occident, care acuză fără probe China de intenţia de a furniza armament Rusiei în Războiul pe care-l poartă în Ucraina.

Ministrul a subliniat că Beijingul nu va accepta ”sancţiunile” şi nici ”ameninţările” Statelor Unite şi ale aliaţilor acestora. Relaţia Beijingului cu Moscova nu constituie ”o ameninţare la adresa vreunei ţări din lume”, a subliniat Qin Gang.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?