Prima pagină » Torționarii lui Gheorghe Ursu scapă de închisoare. Fiul disidentului va plăti cheltuieli de judecată

Torționarii lui Gheorghe Ursu scapă de închisoare. Fiul disidentului va plăti cheltuieli de judecată

by B. R.
0 comment

Foștii securiști Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, cei acuzați că l-au torturat pe disidentul Vasile Ursu, au fost achitați definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiției. Ursu, unul dintre luptătorii împotriva regimului, a murit în 1985 la Penitenchiarul Jilava după ce a fost bătut fără milă de securiști. În 2016, cei doi foști securiști au fost trimiși în judecată pentru crime împotriva umanități, iar Curtea de Apel București i-a achitat trei ani mai târziu. Decizia a fost contestată de Parchet și de fiul lui Gheorghe Ursu. Azi, Înalta Curte a respins ca nefondate apelurile.

 

„Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, de părțile civile Ursu Andrei Horia, Ursu Ștefan Olga și Ursu Sorana și de părțile responsabile civilmente Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Interne împotriva sentinței penale nr. 196/F din 17 octombrie 2019, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția I Penală, în dosarul nr. 2500/2/2017 (1030/2017).
Obligă pe fiecare dintre apelantele părți civile și pe apelanta parte responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel și de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată prin punerea hotărârii la dispoziția părților și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 27.07.2023”.

Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului.

Tudor Stănică nu a stat nicio zi după gratii, el a invocat motive medicale. Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar deţinutul de drept comun Marin Clită a ieşit din puşcărie după nouă ani pentru bună purtare. În prezent, Clită este din nou în penitenciar după ce a omorât o stewardesă în Copenhaga.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?