Prima pagină » Rafila se scuză din nou pentru amânarea planului pentru combaterea cancerului: “Nu e document. Se pune în practică timp de cinci ani”

Rafila se scuză din nou pentru amânarea planului pentru combaterea cancerului: “Nu e document. Se pune în practică timp de cinci ani”

by B. R.
0 comment

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a spus că Planul de Control al Cancerului nu este un document care se aprobă și de mâine lucrurile se vor schimba. Acesta a precizat că este vorba despre un plan care va dura timp de cinci ani.

”Adoptarea acestor norme este un proces, o parte din ele au fost adoptate la 30 iunie, cum era prevăzut în Planul Naţional, astăzi am operaţionalizat o parte din acele norme care nu puteau fi operaţionalizate datorită imposibilităţii de finanţare şi am extins serviciile de radioterapie pentru pacienţii oncologici. De asemenea, a intrat în vigoare şi a putut să fie operaţionalizat Programul Naţional de Oncologie, care introduce testarea genetică şi terapia personalizată. Săptămâna viitoare, au fost deja în primă lectură cele două hotărâri de guvern care completează întreg cadrul normelor acestui plan”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre întârzierea aprobării acestor norme.

”Vreau să înţelegeţi ceva, acest Plan de Control al Cancerului este un plan, nu este un document prin care noi aprobăm astăzi normele şi de mâine lucrurile se schimbe spre perfecţiune. E un plan care durează 5 ani, e un proces. Noi facem legislaţia care permite accesul mai bun al pacienţilor. Atunci când putem să realizăm lucrurile imediat, o facem, acces mai bun la terapie genetică, la radioterapie, la medicamente, dar constituirea unui nou sistem de tratament al pacienţilor oncologici, care integrează serviciile medicale, fie că discutăm despre copii sau adulţi, este un proces. Trebuie să pregătim resurse umane, trebuie să completăm dotarea”, a adăugat Rafila, care a refuzat să semneze documentul timp de jumătate de an deși acesta fusese aprobat și chiar votat de el.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?