Prima pagină » VIDEO | Cele două proiecte de legi ale educației, în analiza Guvernului. Legile ar trebui aprobate în Guvern până pe 23 martie, termenul dat de premierul Nicolae Ciucă

VIDEO | Cele două proiecte de legi ale educației, în analiza Guvernului. Legile ar trebui aprobate în Guvern până pe 23 martie, termenul dat de premierul Nicolae Ciucă

Legile educației intră în circuitul de avizare interministerială, urmând ca în şedinţa de Guvern din data de 23 martie să fie aprobate şi transmise spre dezbatere şi adoptare în Parlament

by Maria I.
0 comment
Ciucă, de Ziua Serviciului Român de Informații: Este o instituție modernă, care a învățat deja să se adapteze și să funcționeze într-un lume a incertitudinii și evoluțiilor constante

Cele două proiecte de legi ale educației, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, au intrat în analiza Guvernului, a anunțat premierul Nicoale Ciucă la începutul ședinței de Guvern de joi. Executivul ar trebui să finalizeze procesul până la data de 23 martie.

„În ședința de guvern de astăzi avem mai multe decizii de analizat și de asumat. Una dintre ele este legată de promovarea Legilor educației și vom avea în parcursul guvernamental pentru perioada imediată demararea procesului de avizare la nivelul tuturor ministerelor cu responsabilitate în acest domeniu și având în vedere că deja au fost demarate primele discuții și primele prezentări publice la nivelul Ministerului Educației, am să o rog pe doamna ministru să facă introducerea pentru pachetul celor două legi.”, a spus Ciucă în ședința de Guvern.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a vorbit despre principalele direcții de reformă care se regăsesc în cele două legi și a subliniat că administrația are responsabilitatea de oferii generațiilor viitoare un sistem educațional echitabil și de calitate.

„Așa cum ați subliniat, în analiza Guvernului intră astăzi două proiecte de legi care vor schimba fundamental în bine sistemul de învățământ din România. Avem datoria și responsabilitatea de a oferi țării noastre o generație de tineri educați, capabili să se integreze în societatea de acum și în societatea viitorului, să fie motorul unei economii dezvoltate și să devină cetățeni activi. Pentru acest lucru avem nevoie de un sistem educațional echitabil și de calitate, iar măsurile pe care proiectele legislative le propun, reformele, sunt bazate pe viziunea proiectului “România educată” și au fost îndelung dezbătute și, aș spune eu, și așteptate la nivelul societății.

Astăzi, într-adevăr, pachetul legislativ intră într-o nouă dinamică: cea a dezbaterii și avizării în cadrul Guvernului interministeriale. Legile sunt publice de la data de 27 februarie, astfel încheindu-se întreg procesul de consultare publică. Am clarificat, deja, principalele direcții de reformă și o să amintesc extrem de pe scurt câteva elemente. În primul rând, ne dorim ca tot ceea ce se investește în educație să fie vizibil apoi în valoare adăugată pe care o vedem în clase și în competențele pe care copiii și tinerii le obțin. Ne dorim să investim suplimentar peste tot unde este nevoie. Definim așa-numitele zone defavorizate, care vor deveni prioritare în alocările bugetare. Practic, niciun elev, niciun copil, niciun tânăr nu va rămâne în urmă. Propunem măsuri integrate care afectează toți copiii, de la educație timpurie până la învățarea pe tot parcursul vieții, învățarea adulților.”, a explicat Ligia Deca.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a înaintat un termen de două săptămâni pentru finalizarea procesului de dezbatere și avizare, astfel încât nu mai târziu de ședința din 23 martie să fie aprobat pachetul de legi. Ulterior acestea vor fi  înaintate Parlamentului spre dezbatere și aprobare.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?