Prima pagină » Avem documentul: măsurile fiscale care au ajuns pe masa Comisiei Europene

Avem documentul: măsurile fiscale care au ajuns pe masa Comisiei Europene

by B. R.
0 comment

Comisia Europeană a primit de la Guvernul României propunerile de modificare a Codului fiscal și de reducere a cheltuielilor la bugetul de stat. Premierul Ciolacu a anunțat însă, după ședința PSD de sâmbătă, că pachetul de măsuri propuse nu va fi adoptat sub formă de OUG, ci va ajunge în Parlament ca proiecte de legi pe care Guvernul își va asuma răspunderea.

Draftul ordonanței poate fi consultat aici 

Noile cote de impozitare pentru microîntreprinderi:

  • a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
  • b) 3%, pentru microîntreprinderile care: 1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau 2. desfășoară activități, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentație n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.”

Scutirea de impozit în IT, agricultură și industria alimentară se aplică numai pentru venituri lunare brute sub 10.000 lei inclusiv obținute din salarii și asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă. Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor. Partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 lei nu beneficiază de facilități fiscale.

Cresc accizele la țigarete și produse alcoolice din 2024:

Potrivit documentului, acciza la țigarete se va majora la 672,92 lei/1.000 țigarete în 2024, față de nivelul actual de 594,97 lei/1.000 țigarete.

Scad accizele la benzină și motorină.

Noua taxă, respectiv un impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare:
  • Cine va plăti impozitul 
  • a) persoanele fizice care au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România a căror valoare impozabilă calculată potrivit art. 457, individuală sau cumulată, după caz, depășește 2.500.000 lei;
  • b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme care trebuie înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
  • Impozitul se va datora pe o perioadă de 5 ani.
  • Cum se calculează impozitul special?
  • a) în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă individuală sau suma valorilor impozabile individuale, după caz, comunicată/comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
  • b) în cazul proprietăților reprezentând autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?