Un vierme rotund, asemănător unei râme, care parazitează de obicei şerpii, a fost descoperit pentru prima dată într-o fiinţă umană. A fost extras „viu şi zbătându-se” din creierul unei femei, în timpul unei intervenţii chirurgicale, au anunţat medicii australieni.
Medicii au depistat o „leziune atipică”, în urma unui RMN, în partea frontală a creierului femeii în vârstă de 64 de ani, care suferea de pierderi de memorie şi depresie.
După intervenţia chirurgicală, au descoperit că era vorba de un Ophidascaris robertsi, un vierme rotund de opt centimetri care, potrivit cercetătorilor, este un parazit al cangurilor şi al pitonilor din Australia. Acest vierme parazitează animale şi în alte părţi ale lumii, dar nu fusese detectat niciodată până acum la o fiinţă umană. Oamenii de ştiinţă cred că femeia australiană a fost infectată de plante comestibile, pe care obişnuia să le adune şi să le consume şi care probabil erau contaminate cu larvele prezente în excrementele de şarpe.
Parazitul, a cărui structură filiformă a apărut pe scanările cerebrale, a fost apoi identificat prin teste ADN.
Pacienta, o femeie de 64 de ani din sud-estul statului australian New South Wales, a fost internată pentru prima dată la spitalul local la sfârşitul lunii ianuarie 2021, după ce a suferit trei săptămâni de dureri abdominale şi diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră şi transpiraţii nocturne.
În 2022, simptomele ei au inclus, de asemenea, pierderi de memorie şi depresie, ceea ce a determinat medicii locali să o trimită la spitalul din Canberra. O scanare RMN a creierului ei a evidenţiat anomalii care necesitau o intervenţie chirurgicală.