Prima pagină » Ce era, de fapt, a doua mina marină zărită în zona Mangalia? Operațiuni contracronometru de căutare

Ce era, de fapt, a doua mina marină zărită în zona Mangalia? Operațiuni contracronometru de căutare

by B. R.
0 comment
Răsturnare de situația în cazul celei de-a doua presupuse mine marine a cărei prezență a fost raportată în apele Mării Negre, în zona Mangalia. Alerta s-a dat după ce în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești s-a produs luni dimineață o explozie, ipoteza luată în calcul fiind cea a unei mine marine, pe fondul războiului din Ucraina.

La scurt timp, un turist a raportat că a văzut un alt obiect ce seamănă cu o mină în stațiunea Mangalia.

Din fericire, a doua alertă nu s-a confirmat, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Navale.  Acesta a declarat că, în urma verificărilor, obiectul care plutea pe apă la Mangalia era un buștean.

`Obiectul plutitor care a fost raportat la Mangalia, în zona digului de intrare în portul Mangalia, s-a dovedit a fi un buștean mai mare, nu o mină marină. Acolo situația nu este de panică. Ce s-a întâmplat la Costinești este investigat de scafandrii militari de la forțele navale împreună cu colegii noștri de la Garda de Coastă. Când vom avea date certe vom confirma sau infirma dacă este vorba despre o explozie a unei posibile mine marine”, a declarat Corneliu Pavel la un post TV.

Acesta a precizat că au fost intensificate acțiunile de cercetare în zona litoralului românesc.

„Navele execută chiar în acest timp execută o misiune de cercetare de la Constanța la Mangalia de-a lungul litoralului iar un elicopter IAR-Puma Naval execută o cercetare aeriană. Mâine ne pregătim pentru cel mai mare exercițiu naval întrunit la Constanța. Deja navele au ieșit în dispozitivul fix, așa cum făceam și în urmă cu patru ani. Au fost luate măsuri de cercetare în zona navelor care sunt la ancoră în fața comandamentului flotei și sperăm că mâine putem să ne desfășurăm activitatea în condiții de siguranță,” a precizat Pavel.

Forțele Navele Române au executat luni, 14 august, misiuni de cercetare a spațiului maritim din proximitatea litoralului românesc, ca urmare a informării primite, în jurul orei 10.00, de la ISU Dobrogea, cu privire la explozia unei posibile mine marine în zona digului de la Costinești și la existența unei mine aflate în derivă, în zona digului de larg al Portului Mangalia.

Scafandrii EOD și o navă a Gărzii de Coastă au executat o misiune comună de cercetare a raionului maritim din apropierea țărmului de la Costinești, în urma căreia nu au fost identificate mine marine aflate in derivă.

Tot în cursul zilei, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), un elicopter IAR Puma Naval și un avion de patrulare al Statelor Unite ale Americii au executat, începând cu ora 13.00, misiuni conjugate de cercetare maritimă și aeriană, în spațiul maritim cuprins între Constanța și Mangalia, în urma cărora nu au identificat nicio mină marină aflată în derivă în spațiul monitorizat.

Misiunile de monitorizare a raionului maritim aflat în responsabilitatea Forțelor Navale Române vor continua.

De la începutul războiului din Ucraina, în luna februarie 2022, Forțele Navale Române și-au adaptat planurile de activități și desfășoară acțiuni sistematice de cercetare a spațiului maritim din zona de responsabilitate, cu nave și aeronave militare, în colaborare cu structurile din sistemul național de apărare, cu atribuții în domeniu, precum și cu partenerii din Alianța Nord-Atlantică, a transmis comandamentul Forțele Navele Române.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?