Anunțul Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) vine după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus retragerea autorizației de funcționare pentru acest asigurător.
„FGA a luat act de decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizației de funcționare a Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA și constatarea stării de insolvență a societății, urmând ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să promoveze, în instanță, cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului. Astfel, începând de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial, FGA poate proceda, la cererea oricărei persoane care invocă un drept de creanță împotriva Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA, la deschiderea dosarelor de daună”, se arată într-un comunicat al FGA.
Cererea de deschidere a dosarului de daună se completează în situația în care, pentru un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare, nu a fost deschis un dosar de daună de către societatea Euroins.
Tot de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial al României, creditorii de asigurări ai Euroins pot depune cereri de plată la FGA sau cereri de restituire primă.
„Cererile de plată se pot depune până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Pentru creanțele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată pot fi depuse în maximum 90 de zile de la data nașterii dreptului de creanță al creditorului de asigurări”, transmite FGA.
De asemenea, Fondul de Garantare a Asiguraților va prelua evidențele complete ale dosarelor de daună, precum și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestora, în termen de 30 de zile de la data retragerii autorizației de funcționare a societății. După preluarea acestora, FGA va proceda la publicarea listelor potențialilor creditori de asigurare.
Potrivit legii, FGA este în drept să facă plăți din disponibilitățile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în MO al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare.
Plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 lei pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.
„Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, transmite ASF.
Ulterior, conducerea Eurohold a susținut că decizia Autorității de Supraveghere Financiară privind Euroins reprezintă „o preluare ostilă a activelor filialei din România” și a anunțat că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.