A început protestul fermierilor din Bulgaria. Oamenii sunt nemulţumiţi şi ameninţă că blochează vămile din cauza cerealelor din Ucraina. Şi în România, fermierii sunt extrem de nemulţumiţi şi se plâng de faptul că vor da faliment. Mai mult, au anunţat că se vor alătura iniţiativei bulgarilor şi vor organza un protest major.
„Foarte probabil, Comisia Europeană va anunţa astăzi două lucruri. Unul că forma actuală a ajutoului de 56 de milioane de euro şi împărţirea acestei sume, Polonia – 30 de milioane, Bulgaria – 16 şi România – 10, nu se va schimba. Asta este o lovitură şi arată încă o dată că fermierii români, care au ajutat când a venit vorba de Ucraina, dar când a venit vorba despre ei, Comisia Europeană, ca să fiu elegant, face tot ce poate pentru a-i ajuta.
Va exista o declaraţie care va spune că se va construi un alt tip de ajutor cu alte sume pentru acelaşi lucru. Sigur, e doar o promisiune. O delegaţie a Asociaţiei Forţa Fermierilor s-a deplasat la Bruxelles, în faţa Comisiei Europene, în faţa Parlamentului European, să transmită un mesaj foarte simplu.
Fermierii din România merită respectul Comisiei Europene, Uniunii Europene şi acest respect este meritat pentru efortul pe care l-au făcut pentru a asigura securitatea alimentară a României, a Uniunii Europene, pentru faptul că au fost în prima linie a efortului de a ajuta Ucraina în războiul pe care îl are cu Rusia”, a declarat Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, conform antena3.ro.
“Noi, reprezentanții Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale (NGPA) din Bulgaria și ai Forumului Fermierilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), luând în considerare:
Deteriorarea semnificativă a competitivității producătorilor agricoli bulgari și români, ca urmare a liberalizării comerțului cu bunuri agricole cu Ucraina; situația problematică din sectorul agricol – fermierii se confruntă cu amenințarea reală a falimentului în masă, incapacității să plătească chirii și datorii semnificative între companii; lipsa activității obișnuite de piață din partea comercianților pentru achiziționarea de cereale și plante oleaginoase bulgare și românești; faptul că prețurile de piață din ultimele luni ale tuturor cerealelor și semințelor oleaginoase cultivate în masă nu acoperă costurile suportate pentru producerea lor; depozitele producătorilor de cereale pline de produse agricole cu aproape două luni înainte de recoltă, din cauza blocării pieței locale prin importul intensiv de cereale și oleaginoase din Ucraina și a imposibilității de a realiza producția de cereale și oleaginoase din Bulgaria și România; precum și bugetul extrem de redus al măsurii de sprijin de urgență elaborate pentru sectoarele cerealelor și oleaginoaselor din Bulgaria, Polonia și România, care nu va acoperi nici măcar parțial pierderile agricultorilor, au convenit să demareze acțiuni eficiente de protest cu o singură cerere:
În ceea ce privește Bulgaria și România, nu se prelungește efectul REGULAMENTULUI (UE) 2022/870 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 privind importul scutit de taxe vamale a mărfurilor de origine agricolă din Ucraina.
Suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a fost un angajament comun al UE, dar efectele sale sunt suportate în mod disproporționat de statele membre apropiate de Ucraina.
Acțiunile de protest se vor desfășura după cum urmează:
În Bulgaria : la 29.03.2023, 30.03.2023 și 31.03.2023 la punctele de frontieră cu România din orașele Vidin, Ruse, Silistra și Kardam.
În România: în data de 07.04.2023 la diferite puncte de frontieră, Portul Constanța, București”, se arată într-o scrisoare comună a fermierilor români şi bulgari, scrie antena3.ro.