Prima pagină » Nume de cod MIHAILOV: Patriarhul Kiril a fost agent KGB în Războiul Rece

Nume de cod MIHAILOV: Patriarhul Kiril a fost agent KGB în Războiul Rece

by A. Ionut
0 comment
Patriarhul Kiril al Rusiei a lucrat sub numele de cod „Mihailov” pentru KGB

Kiril, care a devenit Patriarhul ortodox al Rusiei, iar apoi un susţinător apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a lucrat sub numele de cod „Mihailov” – în anii ’70 – pentru KGB, serviciul de informaţii externe al Uniunii Sovietice, în timpul Războiului Rece, dezvăluie cotidienele elveţiene Le Matin Dimanche şi Sonntagszeitung, care citează arhive declasificate, relatează AFP.

O fişă – întocmită de către poliţia federală – „confirmă că «monseniorul Kiril»”, cum este numit în acest document, „face parte din KGB”, spionajul URSS.

Cele două publicaţii au consultat fişa la Arhivele federale elveţiene.

La începutul anilor ’70, Patriarhul, care susţine cu fervoare invazia Ucrainei de către Rusia, trăia la Geneva, unde reprezenta în mod oficial Patriarhia de la Moscova pe lângă Consiliul Ecumenic al Bisericilor (COE).

Misiunea lui Kiril – al cărui nume de cod era „Mihailov” – era de a influenţa acest Consiliu, în care KGB s-a infiltrat în anii ’70 şi ’80.

Citeste si: VIDEO | Cutremur de 7,8 în Turcia, urmat de 42 de replici și resimțit în țări vecine. Mii de morți în Turcia și Siria.

Obiectivul sovieticilor era să determine instituţia de la Geneva să denunţe Statele Unite şi pe aliaţii acestora şi să le tempereze criticile împotriva lipsei libertăţii religioase în URSS, scriu cele două cotidiane, care subliniază că Biserica Ortodoxă Rusă „refuză să facă vreun comentariu despre activitatea de spionaj a lui Kiril la Geneva”.

NU AGENŢI, CI „SUPUŞI CONTROLULUI KGB”

Consiliul Ecumenic al Bisericilor declară celor două ziare că „nu deţine informaţii” despre acest subiect.

Le Matin Dimanche l-a intervievat pe nepotul Patriarhului, Mihail Gundiaev, care i-a succedat în calitate de reprezentant al Patriarhiei de la Moscova la Geneva, care spune că unchiul său „nu era un agent, chiar dacă era supus controlului strict al KGB”.

Iar acest lucru „nu a afectat sinceritatea angajamentului său în activitatea ecumenică pe lângă alte biserici”, subliniază el.

Ziarul scrie că Patriarhul Chiril apreciază în mod special Elveţia.

„El a venit de cel puţin 43 de ori în Elveţia”, scrie Le Matin Dimanche, care precizează că „în afară de venirea sa la schi – unde în 2007, şi-a rupt piciorul pe o pistă elveţiană -, diplomaţia religioasă, spionajul şi finaţele l-au readus neîncetat pe Kiril în Alpi sau pe malul Lacului Leman”.

„Am sentimente speciale faţă de ţara voastră. Dintre toate ţările din lume, poate că este cea pe care am vizitat-o cel mai des”, declara Patriarhul în 2019, primindu-l la Moscova pe preşedintele Consiliului statelor helvetice, Jean-René Fournier.

Sursa foto: Patriarhia Moscovei

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?