Prima pagină » Oprim cerealele din Ucraina, dar cine oprește scumpirile de după?

Oprim cerealele din Ucraina, dar cine oprește scumpirile de după?

by B. R.
0 comment

Observăm zilele acestea un heirup pentru oprirea cerealelor din Ucraina. Televiziunile, fermierii, politicienii scăldați în butoiul cu populism umplut de Simion, toți cer oprirea importului sau chiar și transportul grânelor ucrainene. Ba e supărare mare că România a rămas ultima care nu s-a pus de-a curmezișu’ în fața deciziilor luate de la Bruxelles. Sigur că problema este una reală, sigur că fermierii sunt afectați, dar trebuie analizată cu mare atenție problema, iar ministrul actual al Agriculturii nu e foarte cunoscut pentru analizele lui pertinente, dialogul așezat și deciziile rapide și corecte.  

Vara trecută tremuram în fața valului de scumpiri la alimente. Prețurile cerealelor erau uriașe, iar toată lumea vorbea de o criză alimentară mondială. Imaginile cu ogoarele pârjolite de secetă erau toată ziua la tv, iar unele guverne puneau restricții la exporturile de cereale. Toată Europa spera ca grâul ieftin ucrainean să vină cât mai repede. Și a venit. Și prețurile s-au mai potolit. Nimeni nu s-a mai întrebat de calitatea grâului și dacă respectă normele UE. Inclusiv jurnaliștii maghiari de la Portofolio scriau că nu grâul din Ucraina e problema, ci speculatorii și condițiile de depozitare. Și tot ei concluzionau într-o analiză că, fără cerealele de la vecinii loviți de război, inflația la alimente ar fi fost mult mai mare. Atunci, toți ne întrebam cu groază cât vor mai permite rușii circulația cerelalelor ucrainene. Acum coborâm singuri bariera.  

Problema fermierilor români afectați de grâul ucrainean este una gravă, dar un ajutor european pe măsura pierderilor, unul împărțit după criterii sănătoase, ar fi fost o soluție bună. Numai că Petre Daea bălmăjește în fața presei și a aleșilor de nu mai știi care a fost întrebarea. El va discuta cu ministrul din Ucraina într-o conferință online. El! Vă dați seama ce negocieri, ce dialog așezat, ce chin pentru translatorul lui Daea? Decizia care va fi luată în urma negocierilor dintre cei doi va afecta prețurile din toată Europa, ba într-o măsură chiar și soarta războiului. Și totul ține de finețea de negociator a lui Daea, cel care a sforăit când vorbea în direct fix despre subiectul ăsta arzător.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?