Prima pagină » Vești bune înainte de Paște: rata inflației începe să scadă

Vești bune înainte de Paște: rata inflației începe să scadă

by B. R.
0 comment

Institutul Național de Statistică a anunțat ultimele cifre legate de rata inflației. Comparativ cu luna martie a anului trecut, inflația a ajuns la 14,5 la sută, cu un procent sub ianuarie 2023, când era 15,5 la sută. Acum este la valoarea lunii mai a anului trecut, iar trendul de scădere este vizibil.

Evoluția inflației a început să se stabilizele încă din luna decembrie, iar unul dintre motivele principale este prelungirea plafonării tarifelor la energie. În lipsa acestei măsuri, potrivit ultimelor calcule de la Banca Națională, inflația ar fi depășit 20 la sută în prezent. Din fericire, țara noastră stă bine la acest capitol în regiune. Ungaria, de exemplu, a ajuns la peste 25 de procente, cât era la mijlocul anilor ’90.

Și moneda națională este stabilă în acest moment. Chiar dacă situația internațională este una dificilă, România a înregistrat anul trecut o creștere economică de 4,8 la sută, iar veștile de la Fondul Monetar Internațional sunt îmbucurătoare. Cei de la FMI estimează o creștere economică de 2,4 la sută. Mai mult, Banca Mondială estimează că economia românească va avansa cu 2,6 la sută. Și BNR se așteaptă ca inflația să scadă, iar la finalul acestui an rata ar trebui să fie de 11,2 la sută. Specialiștii de la Banca Națională estimează că în 2024 inflația va ajunge la nivelul înregistrat înaintea invaziei Ucrainei.

În ultimul an, mărfurile alimentare s-au scumpit cel mai mult – 21,5 la sută, cele nealimentare – 11%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 10,8 la sută în luna martie față de aceeași lună a anului trecut.

 

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?