Prima pagină » Vești excelente de la Comisia Europeană despre economia României

Vești excelente de la Comisia Europeană despre economia României

by B. R.
0 comment

Comisia Europeană a îmbunătățit azi estimările pentru creșterea PIB-ului țării noastră în acest an și anul viitor. Economia noastră ar trebui să aibă o creștere de  3,2 la sută în acest an și de 2,5 la sută anul viitor. Asta după ce în previziunile de iarnă, Comisia anunța un avans al PIB-ului de 2,5 la sută în acest an și de 3 procente anul viitor.

Vești bune de la Comisie primim și în ceea ce privește inflația. Estimările sunt de 9,7 la sută în 2024 și 4,6 anul viitor. Asta după ce în previziunile din trecut era anunată o inflație de 5,5 la sută în 2023. “Creşterea economiei ar urma să continue, deşi într-un ritm mai lent decât în 2022, din cauza inflaţiei persistente, a înăspririi condiţiilor de finanţare şi a creşterii mai reduse a partenerilor comerciali. Inflaţia ar urma să atingă nivelul de vârf în 2023, iar indicele preţurilor de consum va rămâne peste ţinta de inflaţie în 2023 – 2024”, a anunțat Executivul comunitar.

Deficitul bugetar ar urma să se situeze la 4,7% din PIB în 2023 şi să scadă la 4,4% din PIB în 2024, datorită creşterii veniturilor, în urma modificării Codului fiscal şi a scăderii cheltuielilor ca procent din PIB. Nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma să se situeze la 45,6% în 2023 şi să ajungă la 46,1% din PIB în 2024, estimează Comisia Europeană.

Și rata şomajului ar urma să scadă uşor, la 5,4% în 2023 şi 5,1% în 2024. Majorările de salarii au fost solide, în special în sectorul privat, dar pe ansamblul economiei român sub indicele armonizat al preţurilor de consum. Asta în timp ce indicele preţurilor de consum a atins nivelul de vârf în noiembrie şi apoi a scăzut până la 12,2% în martie, în urma reducerii preţurilor energiei. Datorită schemei de plafonare a preţului energiei, nu sunt aşteptate schimbări majore ale acestei componente.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?