Prima pagină » De ce negocierile cu sindicatele devin pe zi ce trece o luare de ostatici

De ce negocierile cu sindicatele devin pe zi ce trece o luare de ostatici

by B. R.
0 comment

Din capul locului trebuie spus că profesorii merită salarii mai mari și nimeni nu contestă asta. Ce poate fi contestat este modul în care se negociază. Discuțiile între sindicate și Guvern devin un fel de licitație pe de-a-ndoaselea. Adică profesorii cer din ce în ce mai mult, poate pică, mai ales că presiunea socială crește de la zi la zi și tot mai multe sindicate amenință cu greve.

Principala revendicare a sindicaliștilor este majorarea salariilor. Cu cât? Aici e problema. Ba cu cu 25 la sută, ba cu 50, ba cu 60. Să crească și cu 200 la sută, bani să fie la buget. Din ultimele informații venite de la Guvern reiese că greva ar fi trebuit să se încheie deja de ieri. Reperul pentru salariul debutantului din învățământ va fi la nivelul salariului mediu brut pe economie. Au cerut, au primit. Personalul didactic va primi 4.000 de lei în două tranșe începând de luna viitoare. N-au cerut, dar vor primi. Posturile blocate din educație au fost deblocate încă de acum două săptămâni. Nici n-au apucat să ceară. Dacă revendicările ar fi bătute în cuie și nu s-ar metamorfoza la fiecare negociere, am ști clar ce și cum, dar au fost momente în care nici liderii de sindicat nu știau dacă discuțiile cu Guvernul sau Iohannis au fost un succes sau nu. Cel mai bun exemplu, declarațiile sindicaliștilor de la ieșirea de ieri de la Cotroceni. Păreau că s-au înțeles și că promisiunile lui Iohannis i-au convins.      

După aproape 12 ore sindicaliștii s-au răzgândit. Nu renunță la grevă, nu semnează nimic, iar revendicările au rămas două. Cea cu salariul debutantului raportat la salariul mediu brut (deja acceptată) și majorarea salariilor cu 25 la sută înainte de Legea Salarizării Unitare. Aici e cheia, înainte de legea salarizării care ar trebui să fie gata vara asta. Sindicatele par aici un copil răsfățat care cere bătând din picior să vină Moș Crăciun și de Paște și de Crăciun. Și, printre cei care cer asta e și profesorul Anton Hadăr, cel care a câștigat și 9.000 de euro pe lună din banii statului. Asta înseamnă că e bun negociator, nimic de zis.

Azi, Iohannis se întâlnește cu toți liderii coaliției să semneze un pact pentru Educație. Așadar, șeful statului a devenit mediator în acest conflict, așa cum au cerut profesorii. Aproape toate revendicările au fost acceptate și, dacă nici așa nu se încheie greva, atunci situația devine o luare de ostatici, iar stabilitatea țării e principalul ostatic.

Citeste si:

Lasa un comentariu

DM News

News day by day!

@ 2023 – DM News All Right Reserved.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?